Via een bouwplaats van Bouwmaatschappij Vuurboom BV in Veendam naar een overleg met Aldert Veldman (Bouwbedrijf Roorda & Veldman BV) in Ten Post, naar een overleg met Klaas de Boer (Bouwbedrijf de Boer BV) in Groningen, om te eindigen met een gesprek met Rolf Vuurboom aan de Kieler Bocht.

 

En wat wordt er dan op zo’n dag zoal bekeken en besproken?

De bouwplaats geeft ons mooi inzicht hoe er in de praktijk met veiligheid wordt omgegaan. Na eerst met de uitvoerder het een en ander buiten bekeken te hebben, volgt het gesprek met de mannen in de keet. Ook de installateur is aangeschoven. We hebben goede werkwijzen gezien en zien dat ze bewust omgaan met veiligheid. Complimenten!

Een opgeruimde bouwplaats is evident en de geplaatste tonnen nodigen uit om afval in te gooien.

De zaagmachine is zoals het hoort voorzien van afzuiging en het duwhoutje ligt op de zaagtafel en wordt gebruikt. En er is nagedacht over het werken op hoogte. Een aandachtspunt is het gebruik van veiligheidsbrillen. Best lastig als je een bril op sterkte hebt en met een overzet bril moet werken. De mannen willen eigenlijk wel een veiligheidsbril op sterkte. Ook valt ons op dat de mortelsilo geen geldige keuringssticker heeft. Controleer je dit eigenlijk als uitvoerder wanneer dit soort apparatuur wordt afgeleverd? Mooie onderwerpen om in het volgende uitvoerdersoverleg verder te bespreken.

Bij Aldert Veldman horen we hoe druk het is en hoe de bouw aantrekt. Interessant is zijn uitdaging rondom opdrachtgever en opdrachtnemerschap. Hij heeft een klus waarbij vrijwilligers een groot deel van de werkzaamheden zelf willen uitvoeren en daarbij mogelijk ook van zijn materieel gebruik zullen maken. Hoe ga je daar nu mee om?

Bij Klaas de Boer horen we eigenlijk dezelfde uitdaging. Hij loopt er tegen aan dat hij een klus heeft waarbij de bewoners binnen het bouwhek wonen en leven. Een situatie waarbij je aan de ene kant de bewoners wilt helpen maar waarbij je aan de andere kant ook zorgen maakt over hun veiligheid om nog maar niet te denken aan de aansprakelijkheid, mocht er iets gebeuren.

Met Rolf Vuurboom gaan we in gesprek over onze bevindingen op zijn bouwplaatsen en hoe we een en ander gaan terugkoppelen aan zijn organisatie. Ook hier komt het gesprek al snel op verantwoord opdrachtgeverschap en wat we daar dan mee bedoelen. De nodige praktijkvoorbeelden van dilemma’s komen aan de orde. Ook bespreken we de mogelijkheden die LEAN en het identificeren van ‘killer items’ bieden: veiligheid en efficiency hand in hand.

Vlink gaat de komende tijd het onderwerp ‘verantwoord opdrachtgeverschap’ verder invulling geven. Geïnteresseerd? Neem contact op met het Vlink ondersteuningsteam.