Veiligheid gaat vaak over regeltjes en voelt als betutteling. Het wordt ervaren als iets wat wordt opgelegd. Typisch voor een ouder-kind relatie. Daarmee creëer je weerstand. Men is eerder geneigd over veiligheid na te denken als je de vakman zelf laat praten over zijn werk en de risico’s.

Wij pleiten dan ook voor een bouwproces waarin de input van de vakman weer centraal staat en de vakman niet wordt gezien als de handjes die iets uitvoeren wat door een ander wordt bedacht. De vakman weet hoe je veilig moet werken. Het gaat nu te vaak fout in de werkvoorbereiding omdat iets wordt bedacht dat helemaal niet veilig uitgevoerd kan worden.

Als je veiligheid als vakmanschap ziet, dan kunnen we eindelijk afscheid nemen van de stoere ‘vakman’ die trots is op zijn onveilige manier van werken. Als je een medewerker als vakman ziet die ook veilig werkt, dan zijn de stoere mannen niet zo stoer meer. En kunnen we ook eerder het gesprek hebben over veiligheid want wie wil er nu niet praten over zijn vakmanschap?

Voorbeeld

 

 

 

 

 

 

 

Bij de Jarino woningen blijkt dat de betonboorder problemen heeft met het vastzetten van zijn boorinstallatie op de zwakke buitenmuren van de woningen. Vaak moet hij meerdere gaten boren voordat hij een stevig genoeg punt heeft gevonden om zijn installatie vast te zetten en te kunnen uitlijnen voor het nauwkeurig boren van het meter lange gat voor het verstevigingsanker. Ook trilt de boor nog wel eens los tijdens het boren wat ook niet echt veilig is en de kwaliteit van de klus ook niet ten goede komt. Tijdens het start werk overleg zijn de vakmannen van verschillende bedrijven met elkaar in gesprek over dit probleem. Een voorman zegt dat hij een soortgelijk probleem wel eens tegenkomt bij het vastzetten van wastafels. Ze gebruiken daarvoor bouten met een rubber manchet. De boorder vindt dit een goed idee en de volgende dag blijkt dat dit de oplossing voor het probleem is. Naast een stukje veiligheid ook een stuk efficiëntie en minder herstelkosten. Een mooi voorbeeld waar vaklieden elkaar helpen.

Terug naar het overzicht van leidende principes