Na mijn studie Chemische Technologie aan de HTS Dordrecht ben ik bij Shell International gaan werken. Een buiten gewoon interessante werkgever waar ik uiteindelijk 27 jaar heb gewerkt. De eerste jaren heb ik als trainee het productievak mogen leren bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Vervolgens naar Oman (Petroluem Development Oman) en Brunei (Brunei Shell Petroleum) om via Schotland (Shell UK Expro) weer te belanden bij de NAM in Assen waarbij ik in 2008  bij SiOO mijn masteropeiding in Advanced Change Methodologies heb afgerond. In 2010 heb ik gekozen om voor mijzelf te gaan werken.

In de 27 jaar bij Shell heb ik geleerd wat het is om dag in dag uit met veiligheid bezig te zijn en wat dat vraagt aan persoonlijk leiderschap en de keuzes die je daarin maakt. Typische vragen waar ik graag het gesprek over aan ga zijn:

  • Wat betekent een bepaalde trede op de Hearts & Minds cultuurladder nu echt en hoe zie je dat terug in gedrag en taal in organisaties?
  • Hoe ga je om met de echte risico’s in het vak, de zogenaamde ‘killer items’, en wat vraagt het aan leiderschap als je de stap wilt zetten naar Life Saving Rules?
  • Wat is leren van ongevallen nu echt? Op welk niveau (techniek, procedure, gedrag) wordt er geleerd en wat betekent dat leren dan?
  • Hoe vind je de balans tussen de juridische aansprakelijkheid en je eigen morele verantwoordelijkheid?
  • Wat zegt het elkaar niet aanspreken en het niet melden van (bijna) ongevallen over de veiligheidscultuur van je organisatie?

Sinds 2010 werk ik samen met de collega’s van Kessels & Smit en hebben wij veiligheidstrajecten uitgevoerd bij NAM, Shell, VolkerWessels en dochtermaatschappijen, Stork, Vopak, DSM en tal van kleinere en grotere bouw & infra bedrijven.

Sinds 2015 ben ik actief binnen de Stichting Vlink